Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ AΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΝΤΟΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΑΓΩΝΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΛΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Προς ουσιαστική «απενεργοποίηση» οδεύει ο νόμος Κοντονή σχετικά με τις προληπτικές αναβολές αγώνων λόγω απειλής τέλεσης επεισοδίων, με βάση πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης που είχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης με κλιμάκιο της UEFA.
Η συνάντηση αυτή είχε κλειστεί να γίνει από την επίσκεψη του Βασιλειάδη στα γραφεία της FIFA στις 18 Μαϊου.
Σ’ εκείνη τη συνάντηση που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές τα βήματα που θα έπρεπε να γίνουν μέχρι να οδηγηθεί η ΕΠΟ σε εκλογές, από την πλευρά των FIFA/UEFA εκφράστηκαν διαφωνίες για τη συγκεκριμένη διάταξη, που αποτέλεσε ίσως το πιο ισχυρό όπλο που είχε ο Κοντονής στην αντιπαράθεση με την τότε ηγεσία της ΕΠΟ.
Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι «ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός μπορεί επίσης, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.»
Οι υπερεθνικές αρχές θεωρούν ότι η ανωτέρω διάταξη του νόμου είναι καταχρηστική και αντιπροτείνουν άλλα μέτρα όπως η απαγόρευση μετακίνησης φιλοξενούμενων οπαδών, η μη έκδοση εισιτηρίων για τη θύρα που φιλοξενεί του φανατικούς οπαδούς, ή ακόμα και τη διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού ούτως ή άλλως δεν δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, κάτι που φάνηκε και κατά την περσινή περίοδο, όταν απέφυγε να κάνει χρήση του νόμου και να επιβάλει πρόστιμα σε ΠΑΕ που οι οπαδοί τους δημιούργησαν εκτεταμένα επεισόδια.
Η ανακοίνωση της ΓΓΑ για τη συνάντηση Βασιλειάδη – UEFA
Ευρεία σύσκεψη με βασικό θέμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ασφάλειας στα ελληνικά γήπεδα είχε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού think tank για θέματα ασφαλείας στο ποδόσφαιρο, David Bohannan.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας της UEFA, Marc Timmer, ο επικεφαλής ομοσπονδιών της UEFA, Άγγελος Ρηγόπουλος, ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης ΑΕΑ, Δημήτριος Αθανασόπουλος και ο επικεφαλής του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Φαββατάς.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της συνθήκης του Συμβούλιο της Ευρώπης για τα θέματα ασφαλείας των ποδοσφαιρικών αγώνων, που υπέγραψε η Ελλάδα στις 3 Ιουλίου 2016, καθώς και συνολικά το νέο πλαίσιο για θέματα ασφαλείας που θα πρέπει να σχεδιαστεί για την πάταξη της βίας στα ελληνικά γήπεδα.
Μετά από εκτενή διάλογο αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα δημιουργήσει τον οδικό χάρτη των δράσεων για ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου για αδικήματα αθλητικής βίας, με προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου